De humanitaire situatie in Oekraïne laat ook de Vlaamse dialysecentra niet onberoerd. Dialysepatiënten uit conflictgebieden zoals Oekraïne lopen immers zeer grote risico’s wanneer ze geen toegang meer hebben tot hun levensnoodzakelijke behandeling. 

Daarom organiseerde NBVN een rondvraag bij de 27 Vlaamse dialysecentra om na te gaan of we voor behandeling van gevluchte dialysepatiënten kunnen instaan. Dit is in deze tijden van coronacrisis , nijpend personeelstekort en hoge bezettingsgraad op de dialyse-afdelingen geen evidente zaak.

Het is dan ook hartverwarmend te zien dat onze dialysecentra zich solidair tonen met de getroffen bevolking en bereid zijn om een extra inspanning te leveren. Dankzij de inzet van alle centra blijkt dat op korte termijn capaciteit kan worden vrijgemaakt om een 80-tal patiënten op te vangen, verspreid over het Vlaamse land. 
Momenteel is er nog geen officiële hulpvraag gekomen van de overheid, maar de Vlaamse dialysecentra staan alvast paraat om hun verantwoordelijkheid op te nemen in deze crisis als er op hen beroep wordt gedaan.